Akdeniz diyeti

Akdeniz diyeti, özel bir üne sahip bir diyettir; aslında sağlığınızı iyileştirmenizi, kanserden ve kalp-damar hastalıklarından korunmak için bonus olarak ince bir figür elde etmenizi sağlayan bir beslenme sistemidir. Lezzetli, dengeli ve çeşitlidir. Bu diyetteki yemekler karbonhidrat bakımından zengindir, bol miktarda balık ve deniz ürünleri, tamamı aromatik baharatlar ve zeytinyağıyla tatlandırılmış, bir kadeh kırmızı şarapla tamamlanmıştır. Tam bir gurme! Kilo kaybı için Akdeniz diyeti de kullanılabilir, ancak birçok kişi bu bölgedeki ülkeleri pizza ve makarnayla ilişkilendirmektedir.

Uzun yaşam için diyet

Sağlık ve kilo kaybı için Akdeniz diyetinin eşsiz bir diyeti

"Akdeniz diyeti" terimi ilk kez 1940'lı yıllardan bu yana Akdeniz diyeti ilkelerine göre beslenen ve her biri 97 ve 100 yıldan az yaşamayan Amerikalı beslenme uzmanları Ansel ve Margaret Keys sayesinde dünyaya tanıtıldı. 2013 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras statüsünü alan dünyadaki tek diyettir. Günümüzde Akdeniz diyeti özellikle Victoria Beckham, Cameron Diaz, Eva Longoria ve Jennifer Aniston gibi ünlüler arasında popüler.

Tek bir dezavantaj var - sağlıklı beslenmeye yönelik bu yaklaşımın hayatınız boyunca takip edilmesi gerekiyor, ancak yine de 1990'ların ortalarından beri diyetin giderek daha fazla hayranı var.

Neden "Akdeniz"? Araştırmalar, Yunanistan, kuzeydoğu İspanya, İtalya, Portekiz, Fransa'nın güneyi ve Akdeniz bölgesindeki diğer ülkelerde yaşayanların çekici figürlerinin, uzun ömürlülüklerinin ve sağlıklarının doğrudan sağlıklı beslenme yaklaşımlarına bağlı olduğunu göstermiştir.

Diyetin temel prensipleri

Diyetteki karbonhidrat, protein ve yağ içeriği sırasıyla %60, %10 ve %30'dur. Ancak asıl sır, kilo verme diyetindeki yağların ve karbonhidratların doğru olması gerektiğidir. Yani makarnalık buğday makarnası, baklagiller ve birçok tam tahıllı ekmek türü. Ayrıca zeytinyağı, avokado, yağlı balık. Buna taze sebze ve otlardan oluşan bir salata ekleyin ve sağlıklı bir öğle yemeği masada olsun.

Aynı zamanda katı bir kısıtlama veya yöntem yoktur çünkü sistemin ana prensibi, ürünlerin aşağıdakilere ayrılmasıdır:

  • günlük diyete dahil;
  • haftada 1-4 kez tüketilir;
  • ayda 1-2 defadan fazla izin verilmez.

Yeşillik

Her ülkenin yeşillik konusunda kendi tercihleri vardır, ancak masalarda bol miktarda bulunur.

Böylece Yunanlılar marul yapraklarını "yeşil pide ekmeği" olarak kullanıyor, içine sebze, et ve tahılları sarıyorlar. Horta popüler bir atıştırmalıktır; tereyağlı veya hafifçe kızartılmış otlardan oluşan bir karışımdır.

Ispanak sevgisi Fransa'dan geliyor; nötr tadı, yeşillikleri hem ana yemek olarak hem de mutfak lezzetlerinde her türlü dolgu olarak kullanmanıza olanak sağlıyor.

İtalyanlar da brokoliyi çok seviyorlar ve en sağlıklısı da çiğ olarak yedikleri, baharatlı tadını domates ve peynirle dengeleyip kızartıp balzamik sirkeyle tatlandırdıkları yapraklarıdır.

Günlük

Süt ürünleri Akdeniz ülkelerinde her zaman popülerdir. Doğru kullanıldığında hayvan sütü kalsiyum, D vitamini, protein ve amino asit kaynağıdır. Ve eğer Fransa olgun ve olgun peynirlerin hayranıysa, o zaman Yunanistan da gerçek bir yoğurt aşığıdır. Orada salatalar, etler, ekmek ürünleri ve bağımsız yemekler olarak, meyveli veya meyvesiz, şifalı otlarla servis edilir.

Peynirler arasında ilk sıradaki faydalarda şunları buluyoruz:

  • Kalorisi düşük, ancak B vitaminleri ve mikro elementleri yüksek olan ve kolayca sindirilebilen proteinler içeren diyet keçi peyniri.
  • Koyun veya keçi sütünden yapılan beyaz peynir, kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur, sinir sistemini sakinleştirir ve kemiklere güç verir.
  • Baharatlı Parmesan protein, vitamin ve amino asit içeriğinde liderdir.
  • İpeksi provolon ayrıca insanlara faydalı olan enzimlerle zenginleştirilmiştir ve ona alışılmadık bir tat verir.

sebzeler

Menüdeki salata çeşitliliğinin Akdeniz ülkelerinde oldukça fazla olması bekleniyor. Beslenme uzmanları günlük beslenmede bol miktarda sebzeye duyulan ihtiyacı her zaman vurgulamışlardır. Bu, sindirimi ve kalp fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Minimum düzeyde işlenmiş taze sebzeler, zeytinyağı, baharatlı otlar. . . Ve masanızda bir vitamin, organik asit, karbonhidrat, protein ve yağ kaynağı var - vücudun ihtiyaç duyduğu her şey. Birkaç dilim beyaz peynir ekleyin - Akdeniz mutfağının ayırt edici özelliği olan otantik bir Yunan salatası böyle görünür.

Et ve Balık

Et ve balık yemeklerinin oranını analiz edersek, İtalya'dan Parma jambonu veya İspanya'dan jamon gibi lezzetlere rağmen balık ve deniz ürünleri hala hakimdir. Menüde kırmızı et nadiren bulunur, çünkü maksimum miktarda doymuş yağ asitleri, vitaminler ve mikro elementleri deniz ürünlerinden alabilirsiniz.

Yağlar

Akdeniz diyetinin önemli bir özelliği, doymuş hayvansal yağların azaltılması, bunun yerine daha sağlıklı bitkisel yağlar ve doymamış yağların kullanılmasıdır. Bitkisel yağlar zeytinyağı, fındık, tohumlardır. Doymamış yağlar, en yüksek omega-3 çoklu doymamış yağ asidi içeriğine sahip yağlı balıklarda baskındır. Vücuttaki vitamin ve mikro element dengesinin korunmasına yardımcı olur ve bonus olarak elastik cilt ve parlak saçlar elde edilir.

Zeytinyağı, Akdeniz diyetinin günlük menüsünde önemli bir üründür.

Zeytin yağı

Akdeniz diyeti menüsünde zeytinyağının özel bir yeri vardır. Sağlıklı beslenmeye yönelik bu eşsiz yaklaşımda günde birkaç yemek kaşığı yağ şarttır. Paniğe kapılmayın; bazı beslenme uzmanları kahvaltıda günde 60 gram yemeyi tavsiye ediyor. 40 gr ıslatılmış ekmek. zeytin yağı. Bu şaşırtıcı değil, çünkü zeytinyağındaki yağlar anne sütündeki yağlara benzer, bu nedenle bitkisel yağların tamamlayıcı gıdalara onunla birlikte dahil edilmesine başlanması tavsiye edilir. Yetişkin bir gurme için zeytinyağı kemik mineralizasyonunu iyileştirir, sindirimi iyileştirir ve kan basıncını dengeler. Zeytinyağı oleik asit içerir (hacimsel olarak %70'e kadar). Omega-9 doymamış yağ asitlerine aittir ve güçlü bir doğal antioksidan görevi görür. Sonuç olarak metabolizma iyileşir ve yaşlanma süreci yavaşlar. Zeytinyağı ayrıca bağışıklığı geliştirmeye ve vücudun enerji süreçlerini düzenlemeye yardımcı olan birçok E ve K vitamini içerir.

Ayrıca her zeytinyağının kurallara göre yapılmadığını da anlamalısınız. Pek çok vicdansız üretici, pazarı düşük kaliteli ve sahte ürünlerle dolduruyor. Bu yağlar uygun olmayan şekilde ekstrakte edilip işlenebilir, bu da hassas besin maddelerini yok eder ve hatta bazı yağ asitleri ekşimiş veya toksik hale gelebilir. Bu nedenle, yalnızca etiketinde işaret bulunan yüksek kaliteli yağı seçmelisiniz.ekstra bakireve ideal olarak soğuk preslenmiş. Sonuçta zeytinyağının özelliği hiçbir işleme tabi tutulmadan çiğ olarak tüketilebilmesidir. Kendi topraklarında zeytin yetiştirebilecek kadar şanslı olan insanlar, zeytinleri elle sıkarak en değerli doğal yağın tadını çıkarabilirler.

Baharatlar, çeşniler, aromatik yağlar

Akdeniz mutfağı özellikle otlar ve baharatlarla zenginleştirilmiş aromatik yağlarla zenginleştirilmiştir. Bunları evinizde kolayca yapabilirsiniz - sarımsakla zenginleştirilmiş yağ, makarnaları ve sosları uyumlu bir şekilde süsleyecek, nane yağı salataların tazeliğini vurgulayacak ve limon yağı balık yemeklerine incelik katacaktır. Aynı zamanda tuz tüketimi önemli ölçüde azalır, bu da özellikle kardiyovasküler sistem ve bir bütün olarak tüm vücut üzerindeki iyileştirici etkiyi de açıklar. Tariflerinizde baharat ve baharatları kullanmaktan çekinmeyin, kombinasyonları ve dozajı deneyin.

Kırmızı şarap

Diyetin keskin bir özelliği de var; orta derecede alkol tüketimi vurgulanmasına rağmen kırmızı şarap teşvik ediliyor. Kalp fonksiyonunu iyileştirmek, kan damarlarını temizlemek ve sadece iyi bir ruh hali için günde 10 ila 50 ml yeterlidir.

Akdeniz Diyetinin Faydaları

    Akdeniz diyeti sağlıklı ve lezzetli yiyeceklere dayanmaktadır
  • Bu diyete yönelik ürünler minimum düzeyde işlenir ve ilave rafine şeker içermez.

    Buna zeytinyağı, sebze ve meyveler, baklagiller, sert kabuklu yemişler, makarnalık tam tahıllar ve mutlaka "organik" olan ve rafta dayanıklı olmayan küçük porsiyon hayvansal ürünler dahildir. Neredeyse hiç GDO, yapay içerik, koruyucu madde, lezzet arttırıcı madde ve çok az şeker yoktur. Tatlı olarak Akdenizliler, bal gibi doğal tatlandırıcıların kullanıldığı meyve veya hafif ev yapımı tatlıları kullanır.

    Diyetin hayvansal bileşeni, orta derecede inek, keçi veya koyun peyniri ve yoğurt tüketimi ve çok sayıda yerel olarak yakalanmış balıktan oluşur. Bu, kan damarlarının duvarlarını güçlendiren bir omega-3 yağ asitleri ve diğer sağlıklı yağlar, "doğru" kolesterol kaynağıdır.

  • Kardiyovasküler sistemin iyileştirilmesi

    Tekli doymamış yağların ve omega-3 gıdalarının yüksek miktarda alınması, başta kalp hastalığı olmak üzere tüm nedenlere bağlı ölümlerde önemli azalmalarla ilişkilidir. Birçok çalışma, zeytinyağından elde edilen alfa-linolenik asit (ALA) açısından zengin bir Akdeniz diyetinin, kardiyovasküler hastalıklardan ölüm riskinde yüzde 30'luk bir azalmanın yanı sıra akut kalp yetmezliğinde yüzde 45'lik bir azalma da dahil olmak üzere olumlu etkilerini göstermiştir.

    Warwick Tıp Fakültesi ayrıca düzenli olarak sızma zeytinyağı tüketen kişilerin, ağırlıklı olarak ayçiçek yağı tüketen kişilere göre daha yüksek tansiyon düşüşleri yaşadığını da buldu.

    Buna ek olarak, Akdeniz halkının düşük düzeyde "iyi" kolesterole sahip olması son derece nadirdir çünkü doğal beslenme yoluyla çok sayıda sağlıklı yağ alma alışkanlığına sahiptirler.

  • Akdeniz diyeti doğal olarak kilo vermenize yardımcı olabilir
  • Sağlıklı bir şekilde kilo vermek

    Bu diyette çok çeşitli ve lezzetli yiyecekleri acıkmadan yiyebilirsiniz. Dolayısıyla bu diyeti uzun süre bozulmadan uygulayabilir, kilonuzu düzenleyebilir ve yağ alımınızı kolay ve doğal bir şekilde azaltabilirsiniz. İster karbonhidrat miktarını arttırmayı tercih edin, ister hayvansal ve özellikle bitkisel kaynaklardan elde edilen yüksek kaliteli protein ürünlerini vurgulamayı tercih edin, Akdeniz diyetinde farklılıklara yer vardır. Her durumda, bu beslenme tarzı kilo alımını düzenlemeye, kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye, ruh halini iyileştirmeye ve sürekli olarak yüksek enerji seviyelerine yardımcı olacaktır.


  • Kanserin Önlenmesi

    İtalya'daki Cenova Üniversitesi Cerrahi Bölümü'nden araştırmacılara göre, meyvelerde, sebzelerde, zeytinyağında ve şarapta bulunan dengeli bir omega-6 ve omega-3 esansiyel yağ asitleri oranı, yüksek lif içeriği, antioksidanlar ve polifenoller, koruyucudur. DNA hasarını önler ve hücre mutasyonunu durdurur, inflamatuar süreçleri azaltır ve tümör büyümesini geciktirir. Zeytinyağı ayrıca kolon ve bağırsak kanseri riskini de azaltır.

  • Diyabetin tedavisi ve önlenmesi

    Akdeniz diyeti, kan şekerini kontrol eden, kilo almamıza neden olan ve diyet yaparken bile kilomuzu koruyan hormon olan insülin fazlasını kontrol eder.

    Akdeniz diyetinin, metabolik sendrom da dahil olmak üzere kronik inflamasyonla ilişkili hastalıklarla mücadelede yardımcı olabilecek bir anti-inflamatuar diyet olarak hizmet edebileceğini gösteren çok sayıda kanıt vardır.

    Şekeri düşük, taze yiyecek ve yağları yüksek bir diyet, şeker hastaları için doğal yaşam tarzının bir parçasıdır.

    Akdeniz beslenme tarzı kan şekerinin ani yükselişlerini ve düşüşlerini önlemeye yardımcı olur. Tam tahıllı ekmek veya durum buğdaylı makarna formundaki karbonhidratlar, genellikle zeytinyağı veya peynir, bol miktarda yeşillik ve sebze ile birleştirilir - şeker seviyelerinde önemli artışlar ve erken açlık hissi olmadan birkaç saat boyunca mükemmel bir enerji kaynağıdır.

  • Akdeniz diyetini uygulayan kişilerin ruh hali harikadır
  • Bilişsel sağlığı korumak ve iyi bir ruh halini teşvik etmek

    Zeytinyağı ve fındık gibi sağlıklı yağların yaşa bağlı bilişsel gerilemeyle mücadeleye yardımcı olduğu biliniyor. Beyin işlev bozukluğuna katkıda bulunabilecek toksisitenin, serbest radikallerin, zayıf inflamatuar diyetlerin veya gıda alerjilerinin zararlı etkilerini ortadan kaldırabilirler. Beyin, uygun vücut hareketi, ruh hali düzenlemesi ve zihinsel işlevsellik için gerekli olan önemli bir kimyasal olan dopamini yeterli miktarda almadığında bilişsel bozukluklar ortaya çıkabilir.

    Yoğurt ve kefir gibi probiyotik gıdalar, bilişsel işlevlerle de bağlantılı olan sağlıklı gastrointestinal işlevi destekler.

    Bu nedenle Akdeniz tarzı beslenme, Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığı ve yaşa bağlı demans için doğal bir tedavi ve önleme olabilir.

  • Uzun ömürlülüğü destekler

    1988'deLyon'da yapılan bir araştırmada, kalp krizi hastalarından tekli doymamış yağ oranı yüksek bir Akdeniz diyeti veya doymuş yağ miktarının önemli ölçüde azaldığı standart bir diyet izlemeleri istendi. Araştırmanın başlamasından dört yıl sonra yapılan takip muayenesinin sonuçları, ilk gruptaki hastaların kalp hastalığına yakalanma olasılığının %70 daha az olduğunu ve aynı zamanda herhangi bir nedenden dolayı ölüm riskinin de diğer gruba göre %45 daha düşük olduğunu gösterdi. standart diyet uygulayan grup. Aynı zamanda toplam kolesterol düzeyinde de büyük bir fark yoktu, bu da kalp hastalığıyla doğrudan bir ilişkisinin olmadığını kanıtlıyordu. Sonuçlar o kadar etkileyici ve çığır açıcıydı ki, tüm katılımcıların maksimum sağlık ve uzun ömür için Akdeniz diyetini uygulamaya devam edebilmesi amacıyla, etik nedenlerden dolayı çalışma erkenden durduruldu.

  • Akdeniz diyeti stresten arınmanıza ve keyifli bir ortamda vakit geçirmenize yardımcı olacaktır.


  • Stresi hafifletmeye ve rahatlamaya yardımcı olur

    Kronik stres yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltır ve kiloyu ve genel sağlığı olumsuz etkiler. Akdeniz diyeti doğada daha fazla vakit geçirmenizi ve iyi bir gece uykusu çekmenizi teşvik eder. Bu, stresi azaltmanın ve dolayısıyla iltihaplanmayı önlemenin harika bir yoludur. Ve ayrıca gülmek, dans etmek, rahatlamak ve hobilerle uğraşmak için daha fazla zaman var.




  • Depresyonla savaşır

    2018 yılında Moleküler Psikiyatri Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, Akdeniz diyeti yemenin depresyon olasılığını azalttığını buldu. Enflamasyon sıklıkla şizofreni, obsesif-kompulsif bozukluk, depresyon, anksiyete, yorgunluk ve sosyal geri çekilme dahil olmak üzere birçok bozukluğun ve psikiyatrik durumun temel nedeni olarak gösterilmektedir. Besin değeri yüksek bir beslenme ise tam tersine beyni organik ve fonksiyonel değişikliklerden korumaya yardımcı olur. Yeterince uyumak, ne yediğinize dikkat etmek, menünüzü önceden seçmek ve stresi sınırlamak gibi diyet ve yaşam tarzındaki diğer değişiklikler istikrarlı bir zihinsel sağlığa yol açar.

Ne mümkün ve ne sıklıkla

Bu popüler ve birçok açıdan benzersiz gıda sistemini denemeye karar verirseniz, bundan sonra her gün aşağıdaki ürünleri sofranızda bulundurmalısınız:

  • Taze meyveler (elma, muz, armut, narenciye, incir, şeftali, kayısı, çilek, kavun, karpuz);
  • Sebzeler (özellikle domates, patlıcan, enginar, her türlü lahana gibi nişastalı olmayanlar), yeşillikler (özellikle yapraklı olanlar - ıspanak, marul);
  • Tam tahıllı ürünler (esmer pirinç, çavdar, arpa, mısır, karabuğday, tam yulaf, buğday ve bunlardan yapılan ürünler - ekmek ve makarna);
  • Baklagiller ve fasulye (mercimek, nohut, fasulye, bezelye, yer fıstığı);
  • Kök sebzeler (yer elması - tatlı patates, şalgam, tatlı patates, yaban havucu, Kudüs enginar);
  • Sert kabuklu yemişler ve tohumlar (ceviz, badem, fındık – fındık, macadamia fıstığı, kaju fıstığı, susam, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği);
  • Baharatlar ve otlar (sarımsak, hindistan cevizi, tarçın, biber, fesleğen, nane, biberiye, adaçayı) diyetinizdeki tuz miktarını en aza indirmenize olanak tanır;
  • Bitkisel yağlar (zeytinyağı, saf avokado ve ondan elde edilen yağ);
  • Günde yaklaşık 2 litre saf su, çay veya kahveye izin verilir, ancak şekerli içecekler ve meyve sularından kaçınılmalıdır;
  • Süt ürünleri - peynirler, yoğurt veya kefir - ölçülü olarak;
  • Ölçülü miktarda kırmızı şarap (ancak bu tamamen isteğe bağlıdır).

Her hafta ihtiyacınız var:

  • Balık ve deniz ürünleri (yapay olarak yetiştirilen balıklara göre yabani balık çeşitlerini tercih edin), karides, istiridye, istiridye, midye, yengeç - haftada en az 4 kez;
  • Yumurtalar – ölçülü olarak, haftada 2-4 kez;
  • Patates – ölçülü olarak;
  • Biraz tatlı.

Her ay şunları yiyebilirsiniz:

  • Kırmızı et;
  • Kümes hayvanları (tavuk, ördek, hindi) ve yağsız et (tavşan, jambon, domuz filetosu).

Diyetinizde kaçınmanız gerekenler:

  • Rafine şeker ve onu içeren ürünler (dondurma, şekerlemeler, içecekler, sofra şekeri);
  • Yüksek oranda işlenmiş tahıllar (beyaz ekmek, yumuşak buğdaylı makarna, cilalı tahıllar);
  • Trans yağlar (margarinler ve bunları içeren ürünler);
  • Rafine yağlar (soya fasulyesi, kolza tohumu, pamuk tohumu dahil her tür);
  • İşlenmiş et ürünleri (sosis, sosis, yarı mamul ürünler);
  • Ek işlem görmüş veya zenginleştirilmiş ürünler ("az yağlı", "zenginleştirilmiş", "rafine edilmiş" olarak etiketlenmiştir).

Haftanın menüsü

Akdeniz beslenme sisteminin büyük bir avantajı ama aynı zamanda dezavantajı da katı kuralların ve net bir beslenme planının olmayışıdır. Yönünüzü belirlemenize yardımcı olmak için burada, şeridimizdeki yiyecek sepetine uyarlanmış haftalık menüyü bulabilirsiniz.

Pazartesi

  • Kahvaltı – tahıllar ve meyveler içeren yoğurt.
  • Öğle yemeği – lahana çorbası ve kızarmış et.
  • Akşam yemeği – zeytinyağı ve limon suyuyla süslenmiş yumurtalı sebze salatası.
  • Atıştırmalıklar – mevsim meyvelerinden meyve salatası, bir avuç fındık.

Salı

  • Kahvaltı - keten tohumu, bal ve muz dilimleri ile yulaf ezmesi.
  • Öğle yemeği – sebzeli lazanya.
  • Akşam yemeği – beyaz peynirli fırında patlıcan ve peynirli sandviç.
  • Atıştırmalıklar – probiyotik yoğurt, üzüm ve patlamış mısır.

Çarşamba

  • Kahvaltı – Yunan yoğurdu ve chia tohumlarıyla yapılan meyveli puding.
  • Öğle yemeği – sebzeli tam tahıllı sandviç.
  • Akşam Yemeği: Kahverengi pirinç ve sebzelerle servis edilen ızgara somon.
  • Atıştırmalıklar – kavrulmuş kabak çekirdeği, fıstık ezmeli kereviz.

Perşembe

  • Kahvaltı - domates, biber, soğan, brokoli ve beyaz peynirli omlet.
  • Öğle yemeği – ekşi krema, krema veya Yunan yoğurdu ile püre haline getirilmiş ıspanak çorbası, fırında pişmiş patates.
  • Akşam yemeği: Zeytinyağlı karides salatası.
  • Atıştırmalıklar – çeşitli tropik meyveler, humuslu havuç.

Cuma

  • Kahvaltı – kurutulmuş meyve ve fındıklı yulaf ezmesi.
  • Öğle yemeği - tavuk suyuyla sebze çorbası.
  • Akşam yemeği - kızarmış veya fırında balık.
  • Atıştırmalıklar – lahana veya kabak cipsi, zeytin.

Cumartesi

  • Kahvaltı – Ispanaklı ve peynirli tatlı patates güveci.
  • Öğle yemeği – Peynir, sebze ve zeytinli tam tahıllı Akdeniz pizzası.
  • Akşam yemeği – karabuğdaylı somon, lahana salatası.
  • Atıştırmalıklar - meyveler, kurutulmuş meyveli süzme peynir.

Pazar

  • Kahvaltı - doğranmış meyve ve fındıklı bifidobakterili yoğurt.
  • Öğle yemeği – zeytinyağlı ton balıklı salata.
  • Akşam Yemeği - Salatalık, domates, siyah zeytin, ıspanak, beyaz peynir, zeytinyağı ile tatlandırılmış Yunan salatası, bir parça yağsız biftek.
  • Atıştırmalıklar – çeşitli kuruyemişler, meyve salatası.

Diyetin dezavantajları ve zararları

Bu gıda sisteminin dezavantajı, her şeyden önce, yeme alışkanlıklarınızı değiştirme ihtiyacıdır - işlenmiş ve rafine edilmiş birçok ürünü yüksek kaliteli ve çoğu zaman pahalı ürünler lehine terk etmek. Üstelik hangi faktörün daha önemli olacağı henüz bilinmiyor - yüksek maliyet veya önceki diyet alışkanlığı.

Ayrıca bu diyet, bireysel intoleransı ve deniz ürünlerine alerjisi olan kişiler için uygun olmayabilir. Günlük menüdeki yüksek lif içeriği göz önüne alındığında, mide ve bağırsak ülseri olan kişilerin menü seçimine dikkatli yaklaşması gerekir. Hamile kadınlar ve küçük miktarlarda bile alkolün zararlı olabileceği diğer kişiler için diyette izin verilen kırmızı şaraptan kaçınmak da önemlidir.

Kilo vermek isteyenler için Akdeniz diyetinde sebze salataları

Akdeniz diyetiyle zayıflama

Pek çok insan böyle bir diyetle kilo vermenin mümkün olup olmadığından şüphe ediyor mu? Aslında bu hafif diyet hemen sonuç vermez, dolayısıyla şiddetli obezitenin düzeltilmesi için uygun değildir. Diyetin asıl amacı kilo vermekse mutlaka fiziksel aktiviteye de yer vermeniz gerekir. Diyet kısıtlamalarıyla ilişkili her diyet, tam olarak antrenman yapmanıza izin vermez. Ve burada hoş bir bonus var - size egzersiz yapma gücü veren Akdeniz diyetidir. Bu, kilo verme sonuçlarını iyileştirir, güzel ve formda bir figür yaratır ve sağlığı iyileştirir.

Bu yöntemi kullanarak kilo vermeye karar vermiş olanlar katı bir menünün olmayışını sakıncalı bulabilirler. Aç hissetmemek, aynı zamanda kilo vermek ve fiziksel aktivite ile tüketilen yiyecek miktarını bağımsız olarak ilişkilendirmek için kaç kaloriye ihtiyacınız olduğunu kendiniz hesaplamanız gerekecektir. Ancak yine de diyet yapanların çoğu bunu uygun buluyor çünkü katı kısıtlamalara ulaşmak daha zor.

Özet

Akdeniz diyeti bilindik anlamda bir diyet değil, kişinin hayatı boyunca bağlı kalabileceği spesifik bir beslenme sistemidir. Gün boyunca üç besleyici öğün ve iki atıştırmalık sunmak önemlidir, böylece aç kalmanıza gerek kalmaz. Bu, benzersiz beslenme sayesinde - yüksek miktarda zeytinyağı, meyve, kuruyemiş, sebze ve tahıl tüketimi; orta düzeyde balık ve kümes hayvanı tüketimi; düşük süt ürünleri, kırmızı et ve tatlı tüketimi; ve ölçülü miktarda kırmızı şarap - uzun ömürlülüğe giden yolda kronik hastalık oranlarını azaltır.